GROHE opäť žne úspech v nemeckej Národnej cene za trvalo udržateľný rozvoj

Popredný svetový výrobca sanitárneho vybavenia GROHE bol opäť menovaný jednou zo spoločností s najväčším prispením k trvalo udržateľnému rozvoju
Tretí úspech v rámci tohto ocenenia v rade
Ocenenie, ktoré reflektuje záväzok spoločnosti k ekologickým a trvalo udržateľným výrobným procesom


Spoločnosť Grohe AG sa zaviazala dodržiavať ekologické a trvalo udržateľné štandardy naprieč všetkými vývojárskymi, výrobnými a dodávateľskými procesmi – a oplatilo sa to. Nekompromisná integrácia ochrany cenných prírodných zdrojov, ochrany životného prostredia a sociálnej zodpovednosti zapôsobila na porotu nemeckej Národnej ceny za trvalo udržateľný rozvoj pre rok 2016. Popredný svetový výrobca sanitárneho vybavenia dosiahol toto prestížne ocenenie už tretí rok v rade, čo zo spoločnosti GROHE robí jednu z najekologickejších spoločností v Nemecku. Spoločnosť GROHE sa umiestila medzi tromi najlepšími v rovnakej kategórii v roku 2015. V roku 2014 spoločnosť uspela v kategórii efektívneho využívania prírodných zdrojov.
„Na opakovaný úspech našej spoločnosti v nemeckej Národnej cene za trvalo udržateľný rozvoj sme mimoriadne hrdí,“ hovorí Michael Rauterkus, CEO spoločnosti Grohe AG. „Jednoznačne dokazuje, že náš odhodlaný záväzok voči životnému prostrediu je vidieť aj navonok. Za toto ocenenie patrí najväčšie poďakovanie predovšetkým našim zamestnancom, ktorí sú ochotní každý deň urobiť onen pomyselný krok navyše na splnenie prísnych nárokov na trvalo udržateľný rozvoj, ktoré na seba kladieme.”

Zdokonaľovanie ekologických štandardov na všetkých úrovniach

Spoločnosť GROHE nezaspáva na vavrínoch a neustále hľadá nové riešenia a procesné optimalizácie, ktoré by ďalej prispeli k trvalo udržateľnému rozvoju. Odbornú porotu udeliť cenu, okrem iného, primäl mimoriadne efektívny systém riadenia trvalo udržateľného rozvoja spoločnosti GROHE, ktorý pomáha prekonávať náročné výzvy v podobe ochrany prírodných zdrojov, demografických zmien, sociálnej zodpovednosti a ďalších. Medzi konkrétne príklady týchto opatrení, investícií a ekologickej expertízy patrí napríklad jedinečný systém tepelnej rekuperácie v továrňach v Hemeri a Lahri a recyklačný pomer odpadu vo výške neuveriteľných 99 % vo všetkých továrňach GROHE.

Medzi najdôležitejšie inovácie uplynulého roka patrí nepochybne systém GROHE Blue Home, ktorého inštalácia je možná doslova v každej kuchyni. Poskytuje filtrovanú, vychladenú vodu priamo z vodovodného kohútika a ponúka výber medzi neperlivým, jemne perlivým a perlivým osviežením. Čo je najdôležitejšie, tento systém znižuje uhlíkovú stopu domácnosti o viac než 60 % v porovnaní s balenou vodou. Medzi ďalšie prevratné technológie spoločnosti GROHE prispievajúce k trvalo udržateľnému rozvoju patrí napríklad unikátna mosadzná zliatina GROHE Light, ktorá obsahuje o 35 % menej olova než bežné zliatiny, alebo GROHE SilkMove ES, ktorá zaručuje, že batéria pri ponechaní páky vo východiskovej stredovej pozícii dávkuje iba studenú vodu. Takto redukovaná spotreba teplej vody šetrí energiu a znižuje emisie CO2.

Najekologickejšia spoločenská udalosť v Nemecku

Slávnostné odovzdávanie nemeckej Národnej ceny za trvalo udržateľný rozvoj sa konalo 25. novembra v hoteli Maritim v Düsseldorfe. Zúčastnilo sa jej vyše 1200 hostí z radov nadnárodných korporácií, vládnych organizácií, politických inštitúcií, výskumných organizácií aj širokej verejnosti. Je potrebné zdôrazniť, že celý večer bol naplánovaný a realizovaný do posledného detailu s ohľadom na trvalo udržateľný rozvoj. Moderátorom slávnostnej ceremónie bol sám zakladateľ tohto ocenenia, vedecký novinár Stefan Schulze-Hausmann, a ocenenie odovzdával rad slávnych osobností, napríklad Malu Dreyer, prezidentka Spolkovej rady Nemecka, spolková ministerka životného prostredia dr. Barbara Hendricks a mnoho ďalších. Patrónom tohtoročného ročníka bol dr. Gerd Müller, spolkový minister pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Národná cena za trvalo udržateľný rozvoj je podporovaná nemeckou Spolkovou vládou, zastrešujúcimi organizáciami jednotlivých spolkových krajín, obchodnými a priemyselnými komorami, nevládnymi občianskymi spoločnosťami a výskumnými strediskami. Udeľuje sa každoročne od roku 2008 spoločnostiam, ktorým sa darí kombinovať hospodárske úspechy so sociálnou zodpovednosťou a záväzkami voči ochrane životného prostredia. Začínajúc rokom 2012 sa udeľuje taktiež miestnym úradom, ktoré preukázateľne prispievajú k trvalo udržateľnému rozvoju miestnych komunít.